Sanne en Ward bezochten de LOWA fabriek in Jetzendorf

Sanne en Ward bezochten de LOWA fabriek in Jetzendorf

23 October 2023

LOWA bestaat 100 jaar en dat werd groots gevierd. Ter ere van dit jubileum waren Sanne en Ward uitgenodigd om te komen kijken in de fabriek in Zuid-Duitsland en daarover vertellen ze je graag meer.

LOWA heeft meerdere fabrieken in Europa, de fabriek die wij bezochten is waar het allemaal ooit begonnen is, in het kleine dorp Jetzendorf. Hier worden de zwaardere modellen wandelschoenen gemaakt en dit gebeurt stuk voor stuk met de hand. 

De rondleiding begon op de afdeling waar alle materialen liggen opgeslagen. Grote rollen leer en suède in allerlei kleuren liggen daar klaar om omgetoverd te worden tot jouw nieuwe paar wandelschoenen.

De rondleiding begon op de afdeling waar alle materialen liggen opgeslagen. Grote rollen leer en suède in allerlei kleuren liggen daar klaar om omgetoverd te worden tot jouw nieuwe paar wandelschoenen. Ook stonden we even stil bij grote rollen 'Gore-tex'  en konden we goed zien hoe dit waterafstotende materiaal in de schoen verwerkt zit. Gore-tex is namelijk een materiaal wat tussen de binnen- en buitenvoering in zit. Je kunt het vergelijken met een ademende plastic zak die onder de leren delen van jouw wandelschoen zit en ervoor zorgt dat jouw voeten droog blijven tijdens een natte wandeling maar ze ook laten ademen.

Ook mochten we een kijkje nemen in het lab waar alle materialen getest worden op bijv. slijtvastheid. Een veter bijvoorbeeld wordt dagenlang op een machine getest met wrijving om te beoordelen of deze niet scheurt. Zolen worden gebogen op een ‘buigmachine’ en verschillende onderdelen van de de schoen worden tegen elkaar aan gewreven om te zien dat ze niet stuk gaan. 

Het was heel tof om te zien dat onze Lowa schoenen nog in Europa geproduceerd worden met veel vakmanschap en toewijding! Op ons Instagram en Facebook account kun je een filmpje terugzien van ons bezoek aan de Lowa fabriek.