Wandelschoenen kopen ingewikkeld? Een aantal korte tips.

Wandelschoenen kopen ingewikkeld? Een aantal korte tips.

01 September 2022

Wanneer je voor het eerst een wandeltocht aan het plannen bent moet je best veel aanschaffen. Een wandelbroek, een fijne rugzak en goede sokken bijvoorbeeld. Maar de belangrijkste keuze betreft toch wel de wandelschoenen. Waar moet je allemaal op letten bij deze grote aankoop? 

De juiste wandelschoenen kopen.

 

Je komt wandelschoenen kopen, loopt de winkel binnen en het eerste wat je ziet is een wand vol met schoenen... Waar moet je beginnen?

Welke schoenen jij nodig hebt is zeer persoonlijk. We zijn immers allemaal verschillend, onze voeten dus ook! Daarnaast hangt zeer veel af van waar je met je schoenen gaat wandelen. Er is namelijk een groot verschil tussen lopen in de Nederlandse polder of een tocht in de Alpen en er zijn verschillende soorten schoenen voor aan te raden.

We lichten kort een aantal verschillen toe.

 

Hoge of lage schoenen?

Afhankelijk van wat voor wandeltochten je op je schoenen gaat maken, kies je een lage of een hoge schoen.

Een lage wandelschoen biedt weinig steun bij zijwaartse bewegingen op zwaar terrein, zoals in de bergen, maar geeft wel meer bewegingsvrijheid op vlak terrein. Voor wandelingen met veel vlakke paden is een lage wandelschoen vaak een goede keuze.

Een hoge wandelschoen biedt juist veel ondersteuning aan de enkels en bij zijwaartse bewegingen, maar beperkt de voorwaartse beweging van het scheenbeen. Ga je veel wandelen in heuvelachtige gebieden? Dan kies je eerder voor een hoge wandelschoen.

 

Activiteit.

Er zijn dus veel verschillende soorten wandelschoenen. Gelukkig is daar een systeem voor verzonnen. Je hebt misschien wel eens van het ABCD-systeem gehoord, maar wat houd dat nou precies in? 

 

Ⓐ Een wandelschoen van laag tot half hoog model voor lichte activiteiten. Voor wandelingen over goed begaanbare paden.

Ⓑ Hoge wandelschoenen geschikt voor bergtochten of wandelingen met bepakking. Deze schoenen zijn vaak voorzien van Gore-Tex en dit zijn de meest all-round bergschoenen.

ⓒ Deze schoenen zijn waterdicht en geschikt voor lastige paden. Een stugge schoen om de juiste ondersteuning te bieden in de toppen van de bergen.

Ⓓ Geschikt voor zware bergtochten en ijsklimmen. Een nog stuggere schoen die waterdicht is en geschikt voor stijgijzers.

 

Naast A, B, C en D bestaan er ook tussencategorieën. Zoals A/B of B/C.

 

Gore-Tex.

Gore-tex is een speciaal membraan dat tussen de binnen- en buitenstof in zit. Dit membraan heeft hele kleine poriën waardoor water niet naar binnen kan maar waterdamp, bijvoorbeeld zweet, kan wel naar buiten. Dit membraan zorgt ervoor dat de stof winddicht, waterdicht en ademend is. Hierdoor blijven je voeten droog tijdens een regenbui en krijg je geen zweetvoeten.

Ga je wandelen in een gebied waar het veel kan regenen, dan is Gore-Tex een goede optie. Maar als je naar een warm en droog gebied gaat, vraag jezelf dan af of je het wel nodig hebt. Een goede wandelschoen die niet waterdicht is, ademt altijd het beste.

 

Schoenmaat.

Koop je wandelschoenen nooit te klein!

Meestal vallen je wandelschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Omdat je voeten tijdens het wandelen op kunnen zwellen is deze extra ruimte erg belangrijk. Ook is het belangrijk om genoeg ruimte over te houden voor je tenen. Dit voorkomt pijnlijke of blauwe tenen bij bijvoorbeeld afdalen, wanneer je voeten iets naar voren schuiven in je schoenen.

 

Maar koop ze ook zeker niet te groot!

Het is belangrijk dat je voeten niet gaan schuiven tijdens het wandelen. Dit is een grote oorzaak voor blaren en die wil je voorkomen!

 

Brede of smalle voeten

Naast de schoenmaat, kan het ook zijn dat je smallere of juist bredere voeten hebt. Dit hangt ook weer af van wat voor wandelschoen het beste bij jouw voeten past.

 

Laat je adviseren.

Welke schoen je uiteindelijk mee naar huis neemt, hangt dus af van veel verschillende factoren. Waar ga je wandelen? Wat voor voeten heb je? Wat hebben jouw voeten nodig? Het is dus erg belangrijk om je te laten adviseren bij een gespecialiseerde winkel. Daar wordt er goed naar jouw voeten gekeken, worden ze opgemeten en kunnen (ervarings)experts je alles vertellen. Niet elke schoen zal bij jouw voeten passen maar de juiste schoen voor jouw wandelavonturen bestaat!