De huttentocht van Sanne, Ward en de kinderen.

De huttentocht van Sanne, Ward en de kinderen.

07 September 2023

Sanne en Ward waren deze zomer met de kinderen te vinden in de westelijke Franse alpen. Het zal je niet verbazen dat je daar heerlijk kunt wandelen. In het nationaal park Les Ecrins liepen ze een een avontuurlijke route naar een berghut waar ze hebben overnacht en daar vertellen ze je graag meer over.

"De wandelroute die we hebben gekozen is in de omgeving van de Puy Saint Vincent. De lengte van de route is maar 8,4km maar met 444 hoogtemeters is dit een pittige tocht voor jonge kinderen. Onze eindbestemming is de Refuge des Bans, een berghut die alleen te voet bereikbaar is. Een fantastische manier om de kinderen te laten ervaren hoe een meerdaagse wandeling voelt mét overnachting in een refuge.

 

De meeste kinderen staan niet te springen om een lange wandeltocht te maken maar een wandeling als deze, vol klimmen en klauteren, is een groot avontuur en valt heel goed in de smaak. Het laatste stuk van de route, met de hut waar we zullen overnachten in zicht, lijkt er zelfs helemaal geen pad meer te zijn! We moeten het laatste deel ondersteund met kabels langs de rots omhoog klimmen. Heel spannend, maar het bereiken van de hut voelt hierdoor extra euforisch!

 

's Avonds eten we heerlijke kaasfondue in de refuge en verbazen we ons over hoe men het voor elkaar krijgt om hier een hele maaltijd voor mensen te verzorgen, de bevoorrading van de hut kan namelijk alleen te voet. Er is ook geen telefoonbereik. Behalve bij één raampje. De Nokia waarmee de reserveringen voor de hut worden aangenomen is dan ook tegen dat ene  raam aan geplakt. Het is gebruikelijk om in een hut huttensloffen te dragen, zo blijft de hut netjes. Alle wandelschoenen staan gezellig bij elkaar in de hal en dat vinden we een gezellig plaatje. Deze berghut heeft plaats voor 22 personen en we slapen op een slaapzolder met alle andere wandelaars. Voor enige privacy zijn er gordijntjes tussen de slaapplaatsen opgehangen. Dekens en kussens zijn aanwezig maar het is wel verplicht om een eigen lakenzak mee te nemen, voor jezelf ook wel prettig. 

 

Na een heerlijke nacht staan we om 6 uur op want het leven in de hut begint vroeg. Tanden poetsen doen we buiten bij zonsopkomst en we gaan weer op pad, terug de berg af. Onderweg zien we een skieënde gems op een gletsjer (ja echt!) en komen we ongelofelijk veel marmotten tegen op een steenworp afstand van waar we lopen. Het is een ware safari tocht wat de kinderen extra veel plezier geeft. Weer beneden op de camping zijn we een mooi avontuur rijker en moe maar voldaan.

 

Waar moet je aan denken als je een huttentocht wil ondernemen?

 

Allereerst: zorg voor voldoende water. Natuurlijk voor tijdens het wandelen maar er is ook vaak geen drinkwater te krijgen in de hut. Neem dus een waterfilter mee of voldoende water voor de gehele duur van je tocht. Wij hadden allemaal een waterzak mee in onze rugzak. Met dit handige drinksysteem hoef je je rugzak niet af te doen om te drinken waardoor je makkelijker voldoende drinkt.

 

Zorg verder voor geschikte (lees: niet te lichte, ten minste B categorie) wandelschoenen. Goede sokken zijn ook essentieel en zorg dat je hiervan altijd een droog paar binnen handbereik hebt. Een hoofdlampje om ’s nachts in en om de hut de weg te kunnen vinden is ook heel handig. De rugtas met waterzak noemden we al, ook echt een aanrader. Een verrekijker is natuurlijk niet essentieel maar wel heel leuk om bij je te hebben. 

 

Tot slot: de wandelstokken. Met wandelstokken ondersteun je jezelf enorm tijdens je beklimming en afdaling. Dit maakt de tocht een stuk minder belastend, ook voor kinderen.

 

Wij kijken terug op een fantastisch familie avontuur, dat smaakt naar meer.