Hygge, wat is het precies?

Hygge, wat is het precies?

16 March 2021

Je spreekt het uit als 'huuge'. We horen er steeds meer mensen over, maar wat is het nou precies? We vertellen je er meer over in onze nieuwe blog!

Hygge komt uit Denemarken en is een bepaalde lifestyle waar Denen trots op zijn. Als we het naar het Nederlands vertalen, hebben we het eigenlijk over 'gezelligheid'. En dat is erg uniek, aangezien het woord 'gezelligheid'  vaak niet te vertalen is naar een andere taal. Het is iets ontastbaars, een gevoel, een speciale sfeer - iets waar wij als Nederlands graag moeite voor doen.

Hygge is zo verweven in de Deense cultuur dat het zelfs gebruikt wordt als werkwoord. Het is daarom een belangrijke uitdrukking onder de Denen. Het hoogtepunt van hygge​​​​​​ in Denemarken is tijdens de koude, donkere winterdagen. Ze proberen het dan binnenshuis extra gezellig te maken om de winter door te komen. Het gaat allemaal om goed gezelschap, een fijne ambiance, ontspanning en een goed gevoel. De essentie van het woord is jezelf goed voelen en lief te zijn voor je dierbaren. Goed in je vel zitten, dat is het belangrijkste. 

Denen houden daarnaast van wandelen. In de regen of als de zon schijnt, het maakt eigenlijk niet uit. Samen een mooie wandeling maken of alleen genieten van de rust. Daarna ergens een kop koffie drinken. Waar? Dat maakt niet uit, als het maar hygge is! Hygge is alles wat jou goed doet, leven in het moment en pure rust ervaren. Juist in deze tijd is het streven naar hygge belangrijk en dat kan al snel, want geluk zit in de kleinste dingen!

5 tips om meer hygge te creëren:

  1. Kaarsen en lampen worden worden vaak gebruikt om een hygge sfeer te creëren in huis; 
  2. Breng tijd door met je naasten. Saamhorigheid heeft positieve effecten op je gezondheid;
  3. Laat je mobiele telefoon een keer thuis als je naar buiten gaat, zo ervaar je minder prikkels en meer rust;
  4. Versgebakken brood, soep of een stoofpot zijn typisch hygge. Ideaal om te maken in het weekend;
  5. Haal buiten naar binnen door een mooie bos bloemen op tafel te zetten (tip: het tulpenseizoen is begonnen).