Fotograferen tijdens het wandelen

Fotograferen tijdens het wandelen

17 December 2020

Tijdens het wandelen kun je schitterende foto's maken van de natuur. Alleen hoe weet je wat je van tevoren wilt vastleggen? En wat voor camera neem je dan mee? Wij vroegen onze collega Carla, hobbyfotograaf en wandelfanaat, om haar ervaring en enkele tips. 

Doelbewust op pad
In principe kies ik van tevoren of ik wil gaan wandelen of foto's wil gaan maken, aangezien foto's maken ook veel tijd kost. Je moet een flinke uitrusting meenemen, wat niet prettig wandelt. Wat ik recent heb ontdekt is een kleine camera (van Sony), die perfect past in mijn heuptasje. De kwaliteit ligt niet zo hoog als een professionele camera, maar mocht ik iets leuks zien dan kan ik er toch een foto van maken. Soms ga ik met een bepaald doel paddenstoelen schieten. Een andere keer denk ik, ik ga voor vliegende vogels. Ik kies wel vaak een thema, zodat ik er een serie van kan maken. De natuur kan ook heel rommelig zijn. Als je een onderwerp kiest, dan kun je hier op focussen en heb je meer scherpte in je foto. 

Favoriete seizoen
In het voorjaar is alles mooi in het groen. In de winter is het weer mooi ijzig. Ik vind dat ieder seizoen zijn charme heeft. Nu in de herfst heb je natuurlijk heel veel mooie kleuren, of lage mist. Soms word ik wakker en dan is er mist, dan ga ik doelgericht op pad. 

Tips voor een beginner
Je moet niet ongeduldig zijn als je een mooie foto wilt maken in de natuur. Je moet vaak wachten op dingen die gebeuren. Het vallen van de blaadjes of een vogel die langs komt vliegen. Je moet geduld hebben. Probeer in je hoofd een mooie compositie te maken, zodat je weet wat je wilt gaan schieten en meer doelgericht foto's kunt gaan maken. Ik zou beginnen met een basislens en een basisles fotografie volgen, zodat je weet wat je kunt met je camera en met je lens. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en waar je jezelf op wilt gaan specialiseren. Je leert hier ook de basisleregels over je camera. 


Wil je ook jouw wandelfoto's delen? Volg ons dan op Instagram en gebruik #theworldofwalking bij je foto!