Blaren voorkomen

Blaren voorkomen

16 April 2022

Je bent een lange wandeling aan het maken, of misschien wel aan het trainen voor de 4Daagse. En opeens tijdens je wandeling voel je weer een blaar opkomen..

Blaren zijn vervelend. Ze kunnen je hele wandeling verstoren en als ze eenmaal op komen zetten, kun je er niet veel meer aan doen. Als de blaar er eenmaal is, ben je eigenlijk al te laat. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een blaar het beste kunt voorkomen, zodat je zonder zorgen lekker lang op pad kan!

Wat is een blaar en hoe ontstaan ze?

Een blaar is een holte onder de opperhuid, gevuld met vocht. Een blaar ontstaat meestal door wrijving, warmte of kou. Als de huid beschadigd, ontstaat er een blaar om het onderliggende weefsel te beschermen. Het is een natuurlijke reactie van de huid. Je huid vormt eigenlijk een soort kussentje om verdere beschadiging te voorkomen.

Wat kun je doen om blaren te voorkomen?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van een blaar. Zoals eerder genoemd zijn de meest voorkomende oorzaken wrijving, warmte of kou. Dit zijn veel voorkomende problemen tijdens het wandelen en het is dus ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voeten hier zo min mogelijk last van hebben. 

Sokken

  • Voorkom wrijving. Draag sokken die goed passen en dus niet te groot of te klein zijn. Er zijn speciale sokken om blaren te voorkomen. Bijvoorbeeld van Wrightsocks. Deze sokken hebben een dubbele laag. Dit zorgt ervoor dat de wrijving tussen de twee lagen plaatsvindt en niet op je voeten.
  • Draag naadloze wandelsokken die hiel- en teenbescherming bieden.
  • Je wandelsokken moeten van materiaal gemaakt zijn dat vocht af kan voeren. Als je voeten droog blijven verminderd dat de kans op blaren.
  • Neem een extra paar sokken mee bij langere wandeltochten. Wist je dat er op je voeten meer zweetklieren zitten dan op andere delen van je lichaam? Vochtige voeten zorgt voor wrijving, en wrijving zorgt voor blaren!

Schoenen 

  • Ook je schoenen moet je in de juiste maat kopen. Blaren ontstaan door druk of wrijving, dus als je schoenen te strak of te los zitten, krijg je blaren. Draag goed zittende schoenen die ook ruimte aan je voeten bieden als ze warm en opgezwollen zijn, maar waarin je voeten niet schuiven.
  • Neem altijd de tijd om je schoenen goed in te lopen voor je een lange wandeling gaat maken. Bouw het dragen van je nieuwe schoenen langzaam op, zodat je voeten hieraan kunnen wennen.
  • Zit je wandelschoen toch niet helemaal lekker? Dan zou het kunnen dat dit niet aan je schoen ligt, maar aan de manier waarop je je veters strikt. Kleine problemen zoals knellende tenen, kunnen wellicht verholpen worden door je veters anders te strikken. Twijfel je wat je moet doen? Laat je dan adviseren door een specialist!

Heb jij vaak last van blaren? Kijk dan of een van deze tips je kunnen helpen. Heb je hierna nog steeds last? Ga dan langs bij een specialist. Blaren kunnen veel oorzaken hebben en elke voet is anders!