Wandelen in Tsjechiƫ

Wandelen in Tsjechiƫ

30 September 2020

Bart ging deze zomer op vakantie naar een landstreek in het Noorden van Tsjechië. Dit prachtige gebied kenmerkt zich door de diepe kloven, bosrijke wandelwegen en waanzinnige rotspartijen. Een enthousiaste klant wees hem op Saksische Schweiz/ Bohemische Schweiz in het gebied tussen Dresden en Praag.

"Omdat diverse landen niet bereikbaar waren deze zomer, gingen we ons oriënteren op mogelijkheden wat dichter bij huis. Dit fantastische gebied deed mij gelijk denken aan de Amerikaanse natuurparken. Geweldige rotspartijen rond de Elbe en een natuur om van te watertanden. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd door de Europese Unie om dit gebied te ontwikkelen. Er zijn vele routes geweldig aangegeven met borden en bewegwijzering. Goede accommodaties om te overnachten en heel veel rust. Er is niet alleen een geweldige natuur, maar ook mooie cultuur. 

Wij zijn begonnen met een fietstocht langs de Elbe van Pirnanaar Dresden waar vele oude gebouwen staan met veel historie. De stad heeft veel meegemaakt in de laatste oorlog, er is veel vernietigd en er zijn veel slachtoffers gevallen. Met name na de val van de muur is men aan de slag gegaan met de restauratie.
Nu is de stad bijna helemaal opgeknapt en is het een feest hier door heen te lopen. Doordat we de stad met de fiets hebben bezocht kregen we snel een goede indruk en wilden we hier later graag nog terugkomen.

We rijden na een paar dagen naar het verste punt richting Praag. We komen langs verrassende plaatsen en komen vele toeristen tegen met dezelfde gedachten, hier is het allemaal nog goed te doen wat drukte betreft. Natuurlijk hebben we ons ingelezen via vele informatiebronnen op het internet, zoals bezienswaardigheden in Saksische Schweiz en Bohemischen Schweiz. Er staat zoveel op dat het onmogelijk is alles te bekijken. We kunnen kiezen voor bergwandelingen, fietstochten langs de Elbe, autotochten naar mooie historische plaatsen en varen op de Elbe. Alles is hier leuk en interessant om te doen en we willen zoveel mogelijk ontdekken. 

Dit gebied is pas enkele jaren geleden op de kaart gezet en ze doen er alles aan om de toeristen naar het zin te maken. De lokale toeristenbureau’s geven ons waardevolle tips voor overnachtingen en bezienswaardigheden. We hadden niets vastgelegd om het avontuur de ruimte te geven.

De prijzen voor overnachting in deze gebieden liggen ruim onder onze maatstaven. Er wordt veel aandacht gegeven aan ecotoerisme om het publiek hiervoor te interesseren. Er zijn zelfs ecodorpen zoals Schmilka wat we op deze manier nog nergens hebben gezien. Een plek waar je het productieproces van verschillende streekproducten ziet en deze lokale producten ter plekke kunt kopen en consumeren. 

Op de campings komen we heel veel wandelaars tegen die een meerdaagse tocht door het gebied op de grens van Duitsland en Tsjechië maken. Er zijn veel suggesties van verschillende wandelroutes met onderweg gelegenheid om te overnachten. Het is een verademing om in zo’n prachtige rustige omgeving te lopen. Het is écht genieten.

We hebben een hele mooie indruk gekregen van dit prachtige gebied en zijn zeker van plan om nog een keer terug te komen."

Wil je ook jouw wandelverhaal delen met ons? Stuur dan een mailtje naar wandeling@worldofwalking.nl